måndag 19 oktober 2009

Diwali

Något försenat kommer här inlägget om Diwali. Ska man jämföra Diwali med något svenskt kan man säga att det påminner om jul, men ändå inte. Det är en famijehögtid men också en viktig högtid för affärsinnehavare då man återinviger butiker, så alla affärer och verksamheter har öppet och bjuder in sina kunder/vänner. Så vår dag började med att vi åkte till vår skräddare Sunil för att lämna sötsaker och en present. Det är sånt man gör för att visa sin uppskattning. Så han bjöd in oss i butiken på läsk och sötsaker (de indiska sötsakerna varierar verkligen på skalan från jättesöt till olidligt söt, men har man tur kan man faktiskt få en riktigt god eller två...)

Efter detta besök var det dags att äta något så vi kunde börja göra oss iordning för alla besök och pujas vi skulle hinna med under kvällen. Vi hade blivit inbjudna att delta i en puja i en butik i närheten och de flesta av oss ville gärna dit. Så vid halv tre påbörjade vi påklädningen och den enda tjejen som vet hur man tar på en saree hade fullt upp att hjälpa oss komma iordning. Det tog ett par timmar och vi kom inte iväg förrän vid halv sex.

Men resultatet blev bra:


Jag var en av de första som fick hjälp, så i väntan på de andra började jag och ett par till att bygga vår egen Mandala. En mandala är en symbol för universum och ska ge lycka och välgång. Man bygger en på diwali (gärna i form av en blomma) tänder ljus i den och städar inte bort den förrän på Dediwali (som äger rum tio dagar efter Diwali och som jag antar att man kan likna med nyår eftersom det är en stor fest då med ännu mer ljus ute än vad det är nu). Mandalan tillverkas av färgat pulver som man lägger ut i mönster mitt på golvet:

När alla var klara begav vi oss iväg, några till samma ställe som mig, andra till egna företaganden. När vi satt på butiksmadrassen och väntade på den heliga mannen som skulle utföra pujan, klev det in två indiska transvestiter. Lite oväntat tyckte vi. Men tydligen så gör de det på diwali och går runt och sprider tur med sig till de affärsinnehavare som betalar, och kastar förbannelser mot de som inte gör det. Vår vän betalade givetvis och vi lyckades t.o.m. få ta några kort på detta fenomen som vi aldrig väntat oss att få se i detta land...
Efter detta besök kom äntligen den helga mannen och det var dags att börja. Butiksinnehavaren deltar väldigt aktivt i denna ritual där man ger mat och pengar till gudarna för att de ska välsigna butiken och det kommande året. Ganesh och Lakshmi är de gudar man tillber vid denna högtid och de såg ut så här:

Såhär så gudstjänsten ut och det var mycket högtidligt. Förutom när den helige mannens mobiltelefon ringde och han avbröt sig mitt i sången för att svara :)

Efter detta besök hämtades det mat på vår favoritrestaurang för att intas i vårt hem. Vi passade även på att tända vår mandala som nu blivit så här fin:


Efter mat och disk gick vi för att besöka vår husföreståndare Om-ji som bor en bit härifrån. Han blev väldigt glad och vi hade med nötblanding och present till honom också. Han bjöd på läsk och sötsaker och det var väldigt trevligt trots att vi satt femton personer i ett rum mindre än mitt datarum.

Mitt i all trevlighet blev det lite mindre trevligt... En tjej som varit febrig i några dagar men som nu kände sig piggare, svimmade helt plötsligt efter att ha rest sig. Som tur var fanns det ingen plats att ramla på utan hon blev mottagen av starka armar :) Läkare tillkallades och hon fick medicin (ingen aning om vad, men det är tydligen så det funkar i det här landet...).

Efter denna olycka tog vi en ricksha tillbaka hem där det skulle spelas om pengar (vilket man gör på Diwali för att inte förvandlas till en gris i nästa liv, utförligare förklaring har vi inte lyckats hitta) och för att skjuta raketer från taket. Vi hade också köpt presenter som byttes. Jag fick en Diwali-choklad-kaka som slank ner i magen ganska snabbt :)

Det var en lång men trevlig helg som igår fortsatte med sol och bad på ett hotell :) Idag ska några av oss på matlagningskurs efter hindilektionen. Vi ska lära oss laga Kadhai paneer och Chilli paneer, smaskigt värre!

7 kommentarer:

  1. Du har fullt upp:) Men va du var snygg i kläderna gumman!!!!! Riktigt jättefin :) Lycka till på matkursen. Nu ska jag vänta på att bredbandsteknikern dyker upp. Ta hand om dig! Kram,kram
    //Louise D

    SvaraRadera
  2. Håller med föregående talare om att du var otroligt fin i sari. Lite nyfiken på om någon blir en gris i nästa liv...hi hi hi
    Otroligt ni hinner plugga med tanke på allt annat som händer. Kram mram

    SvaraRadera
  3. Vad fin du var i kläderna! :D Om du visste hur gärna jag skulle vilja vara där i Indien med dig jag också och uppleva allt det där istället för att sitta här med en bultande arm efter influensavaccinet och stelfrusna fingrar! Saknar dig mao! Puss.

    SvaraRadera
  4. Håller med alla de andra, riktigt fin! Å Mandalan också givetvis ;)
    Längtar verkligen efter att komma ner, nu är biljetterna betalade och visumansökan färdigskriven, så den hamnar på lådan imorrn!
    Kram kram Katrin

    SvaraRadera
  5. du verkar ha det väldigt bra där borta i fjärran jennie! :) är lite avundsjuk, vill också uppleva indien! och som alla andra tycker jag att du va jättejättefin i sari. pussdu!

    SvaraRadera
  6. Va snygg du är i saree! Men... är inte du där för att plugga. Fortsätt att ha roligt och tänk lite på oss som "njuter" av den höstens "varma" regn och nordliga vindar.
    Kramar i massor. Anna-Britta o Stig

    SvaraRadera
  7. Hur gick matlagningskursen? :) Puss.

    SvaraRadera