torsdag 22 oktober 2009

Ännu en båttur, Kali puja och Krishna Leela

Det har varit upptagna dagar här i Varanasi. Förutom hindilektioner och seminarier så har jag faktiskt påbörjat min uppsats (en och en halv sida har jag fått ihop!!). Så har det ju såklart varit en hel del äventyr också :)
I tisdags var vi ett fåtal morgonpigga själar som gav oss ut på ännu en båttur i gryningen. Denna gång var målet andra sidan Ganges, men vi tog en tur ner mot huvudghaten först.
Två lik flöt förbi oss denna morgon, varav det ena syns på bilden nedan:


Jag var också lite busig och smygfotade förbränningsghaten. Jag kunde inte använda blixt så därför är bildkvalitén sisådär... Lägg märke till kon som går runt bland askan och letar mat.



Vi åkte även förbi en morgon arati där de väcker gudarna med musik (eller ja: ljud) och eld.


På andra sidan tog vi en ganska lång promenad på en sockerrörsodling och sen på lerstranden. Båten som skulle ta oss tillbaka hade problem med att ta sig in till land så vi fick snällt vada ut till båten. Väl på plats i båten visade det sig att den fastnat i lerbotten så vi fick snällt hoppa ur båten och skjuta på den.

Såhär ser nyvadade Gangesfötter ut :)


Igår var vi flitiga och pluggade hela långa dagen. Fick faktiskt en hel del gjort. Inklusive yogaträning på kvällen :) Efter den skulle vi se på en procession som skulle ta gudinnan Kali ner till Ganges för immersion (se tidigare inlägg för förklaring). Tyvärr kom vi lite för sent och missade processionen på den platsen det var tänkt. Vår vän tog oss istället lite längre upp där vi fick vänta ett bra tag. Vår vän var nervös och det var mycket poliser och militärer ute bland människorna. Tydligen brukar det bli stora bråk mellan muslimer och hinduer under denna festival. men allteftersom statyn kom närmare desto tätare blev folkmassan och desto mer nervös blev vår vän. Så innan statyn kom förbi oss valde han säkerheten först och forslade iväg oss därifrån. Men några bilder blev det i alla fall:

Idag började vi dagen med en jätteintressant föreläsning om kultur och natur och filosofi. Efter lunch hade vi hindi och sen var det äntligenn dags för dagens höjdpunkt: Krishna Leela. Leela är ett skådespel eller ett icensättande av en gudomlig myt.
Dagens föreställning handlade om när guden Krishna segrade över ormen Khaliya som var utskickad av hans elake morbror som vill ta livet av honom. Det var sjukt mycket folk men vi blev som vanligt lite lyxbehandlade och fick riktigt bra platser. Det hela var över på en kvart, men det var ändå en mysig eftermiddag :)

Här är guden (eller snarare avataren) Krishna när han spelar boll med sina vänner. Av misstag kastar de ner bollen i Ganges.

Krishna som är modig klättrar upp i ett träd för att försöka nå den. Hans kompisar är jätterädda för ormen Khaliya som lurar i floden. Men Krishna vill ha tillbaka sin boll och hoppar därför ner i floden för att hämta den...


Men hjälte som han är så besegrar han såklart ormen, får tillbaka sin boll och kan fortsätta leka med sina vänner. Här rider han på ormens huvud för att visa sin triumf.

Imorgon står utflykt på schemat till Bindhya Chal, ett gudinnetempel. På lördag ska vi till Sarnath där Buddha hade sin första undervisning för sina lärjungar. Fullt upp med andra ord. Men imorgon är det en lång bilresa så man hinner både sova, plugga hindi och kanske läsa lite litteratur inför uppsatsen... Jag tänker åtminstone ha med mig en bok att läsa utifall att orken kommer på... ;)

3 kommentarer:

  1. Nya äventyr hela tiden hos dig...olika go´nattsagor blir de för mig
    Kraaaaaaaaaaaammmmmmm

    SvaraRadera
  2. Shit, jag lär mig mer av din blogg änjag nånsinn lärt mig av böcker, så kul att läsa. Kram Katrin

    SvaraRadera
  3. Två LIK? Fan vad lärrigt. Låter som att du har fullt upp som vanligt. Kul med lite utflykter sådär. :) Puss.

    SvaraRadera