lördag 24 oktober 2009

Bandhya Chal, Sarnath och Daala Chath

Igår var vi på utflykt till Bandhya Chal, ett tempelområde som ligger ca 2,5 timmar härifrån. Först var det helt galet. Vi var ca 10 stycken som ställde oss i en helt hysterisk kö för att gå in i ett tempel. Efter ett tag var vi bara 2 kvar eftersom de andra kommit in och en massa indier hade trängt sig före oss. Folk skrek och slogs och knödde och var allmänt påträngande. Precis när vi kom fram stängde de dörrarna och sa att templet skulle vara stängt i 2 timmar. Vi trodde först inte på dom utan stod kvar. Men sen kom en vakt och sa till oss att vi skulle gå ur kön, så vi gick och letade reda på vår grupp som gått ut på andra sidan. Vi hade kvar våra blommor som vi skulle offra så vår fixare pratade med en beväpnad vakt som eskorterade oss in bakvägen så vi kunde lämna blommorna och få våra prickar i pannan. Helt oväntat besök och helt hysteriskt mycket folk, men kul med specialbehandling...

Efter detta tempel besökte vi sedan en mängd tempel med lite lugnare stämning. Nedan får ni se lite bilder från några av templen:

Den galna kön där folk trängdes för kung och fosterland.

En spökutdrivare.


En ny sorts apor med långa svansar och svarta händer och fötter som huserade utanför ett tempel.
Idag tillbringades förmiddagen i Sarnath. Sarnath är berömt för att det var där Buddha hade sin första undervisning. Där finns också ett stort antal tempel och några stupor uppresta till detta minne. Vi hann med 5-6 tempel och ett museibesök innan vi åkte hem för lunch.
Ett axplock av alla bilder:


Stupa nr 1 till minne av undervisningen.


Detta huvud ska fästas på kroppen nedan. Men det kommer nog dröja ett antal år för det var bara tre personer som arbetade på statyn, utan moderna hjälpmedel. De hissade upp materialet med hjälp av ett rep...


Ett av alla tempel vi såg.

Efter lunch gick jag till ett café där jag intog en cheesecake och en caffelatte medan jag förberedde mig inför handledarmöte. D.v.s. jag skrev rent intervjufrågor, kollade upp begrepp, justerade min disposition m.m.
När jag kom hem ringde jag ett snabbt samtal min indiske handledare och gjorde upp om att jag ska påbörja min fältstudie på måndag :) Tur att samtalet gick snabbt för några av mina kära gruppkamrater hade spontant bokat en båttur för att titta på Daala Chath festivalen som pågick. Självklart ville jag med och hoppade över yogan idag också (ajajaj måste börja röra på mig igen, maten är för god här).
Daala Chath är en festival där kvinnorna fastar och tillber solen. Idag skulle de bada i Ganges i solnedgången och deras familjer var med för att fira vid strandkanten (läs ghaten). Det var sjukt mycket folk och vi åkte ända ner till den första ghaten i Varanasi (vi bor på den 79:e) så det var en lång båtresa. Men väl värd de slantar vi betalade :)





Solnedgång över Varanasi.

Kvällen avslutades med en underbar middag på Shiva (favoritrestaurangen). En riktigt bra dag! Imorgon ska jag ha hindilektion och handledarmöte. Ingen vilodag här inte :)

6 kommentarer:

  1. Full rulle som vanligt hos dig :)
    Kanske tur att kläderna är lite lösa där nere om du fortsätter att skippa yogan...du kanske får gå i sari hela tiden till slut.
    Sköt om dig gumman
    Kram kram

    SvaraRadera
  2. Dom nya aporna såg lite snällare ut faktiskt ;)

    SvaraRadera
  3. Oj, va ni härjar!
    Inte länge kvar tills ni kommer hem nu! :-P

    Hehe, det är Orrbypizzerian som har öppnat IGEN & maten va inget vidare faktiskt...

    Saknar dej!
    Puss!

    SvaraRadera
  4. Om du visste hur mycket jag saknar dig! Puss.

    SvaraRadera
  5. Hej vännen!
    Vilka underbara bilder du tar! Känns nästan som man är där;-)önskar att jag vore det..varmt och härligt och äventyr.. Uppsatsskrivande i Indien slår uppsatsskrivande i Karlstad big time hihi. Saknar dig en massa!
    STOR KRAM //Louise D

    SvaraRadera
  6. Hej gumman! Herre min je´vad du får uppleva en massa saker vi inte kommer i närheten av!
    Njut av detta nu!
    Kram/cattis

    SvaraRadera